Ilmavoimalehtien historiaa ja Pilven Veikko-lehti kirjaksi

07.02.2019

Pilven Veikko tallentaa printtinä ilmavoimalaista, arvokasta, historia. Siksipä päätimme sidottaa ilmestyneet lehdet niteiksi, neljäksi kirjaksi.

Lehden ensimmäinen numero ilmestyi vuonna 1996 ja siitä lähtien katkeamattomana kaksi numeroa joka vuosi, siis 22 vuotta yhteen menoon. Itse asiassa Pilven Veikko on jo pitkäikäisin "ilmavoimalainen" julkaisu. Ja homma jatkuu, toivottavasti talkooväkeä riittää.

Ilmavoimien upseeriyhdistyksen AERO-lehti ilmestyi vuosina 1921-41. Tosin upseeriryhdistys toimitti lehteä vain kymmenisen vuotta. Vuodesta 1930 lähtien lehden toimituskuntaa laajennettiin ja samalla lehden vetovastuu painottui ilmapuolustusliiton ja siviili-ilmailijoiden harteille.

Toinen Ilmavoimien upseeriyhdistyksen yritys oman lehden perustamiseksi ajoittui vuoteen 1956 jolloin vanha "Aero" ikäänkuin herätettiin henkiin nyt LENTÄJÄ -nimisenä. Lyhyeksi jäi tämän lehden liito, nimittä jo vuonna 1959 lehti lakkautettiin. Lentäjä-lehden päätoimittajana toimi evl Leo Ahola ja vuodesta 1958 (no 4) lähtien majuri Antti Tuulensuu. Toimitussihteerinä toimivat maj. evp Kullervo Lahtela ja kapteeni Eero Salmela vuodesta 1957 lähtien lehden lopettamiseen saakka.

Ja sittenpä tuleekin tämä Ilmavoimien kiltaliiton Pilven Veikko! Vuosikerrat 1996-2006 toimitettiin ja taitettiin Tampereella Kiltakolossa. Vuosikerrat 2007-2013 oli vetovastuu Karjalan lennoston killalla ja aineisto käsiteltiin kotioloissa Vuorelassa. Vuosikerrat 2014-2018 on toimitettu Jyväskylän suunnalla, lähinnä Tikkakoskella.

Aikamoinen paketti seuraa läheltä ja monipuollisesti ilmavoimien kehityskaarta. Kirjan muodossa lehti ikäänkuin päivittyy, sisältö saa vahvemman arvostuksen.

Kirjat sitoi Turun lääninvankilan kirjasitomo. (On ainoa Rikosseuraumuslaitoksen työpajoista, joka sitoo kirjoja).

Karjalan lennoston kilta ry on julkaissut "aina tarpeen mukaan" omaa tiedotuslehteä "KOLMONEN", jotka tuli nyt myös sidotettua. Kaksi näppäränkokoista kirjaa.

Kuvat ja teksi: Jukka Nykänen