Karjalan lennoston komentajan vaihtotilaisuus 31.7.2023

31.07.2023

Teksti ja kuvat Ilmavoimat/Karjalan lennosto


Eversti Johan Anttila on Karjalan lennoston komentaja 1.8.2023 alkaen.Komentajan vaihtotilaisuus järjestettiin Rissalassa perinteisesti vaihtokatselmuksella ja paraatijoukkojen ohimarssilla maanantaina 31.7.2023.

Eversti Aki Puustinen luovutti tilaisuudessa komentajan tehtävät eversti Johan Anttilalle. Vaihtoparaatissa Ilmavoimien komentaja kenraalimajuri Juha-Pekka Keränen otti vastaan lennoston lipun eversti Puustiselta tämän luovuttaessa Karjalan lennoston, ja luovutti sen edelleen uudelle komentajalle. Ohjelmaan kuului myös Hävittäjälentolaivue 31 suorittama ylilento. Paraatijoukkoja komensi operaatiopäällikkö everstiluutnantti Mikko Tommiska.

Eversti Johan Anttila viittasi vaihtokatselmuksessa pitämässään puheessaan Karjalan lennoston pitkään historiaan. Lennoston menestystarina on kulkenut Utin kautta Rissalaan ja edelleen Ilmavoimien suurimmaksi valmiusyksiköksi, joka valmistautuu nyt F-35-hävittäjien käyttöönottoon toiminnallisesti ja logistisesti. - Otan huomenna johdettavakseni Karjalan lennoston hyvin erilaisessa toimintaympäristössä kuin eversti Puustinen noin 3 vuotta sitten. Vaikka Venäjän sota Ukrainassa oli alkanut jo vuonna 2014 Krimin valtaamisella, jolloin toimin täällä 7. Pääjohtokeskuksen päällikkönä, vasta helmikuun 2022 jälkeiset tapahtumat ovat muuttaneet turvallisuusympäristöä merkittävästi. Tänään turvallisuusympäristössä esiintyy jännitteitä, jotka liittyvät Venäjän toimintaan, lisääntyneeseen kansainväliseen toimintaan lähialueella ja Suomen Nato-jäsenyyteen, unohtamatta Ruotsin Nato-hakemusta.Puheessaan eversti Anttila totesi Ilmavoimien puolustushaaran olevan huipputeknologiaan pohjautuva ja ajassa elävä, joka pyrkii jatkuvaan kehittymiseen. Tiistaina 1.8.2023 tehtävässään aloittava Anttila kiitti lennoston henkilökuntaa sitoutumisesta, sopeutumisesta ja uusien toimintatapojen kehittämisestä.- Panostamalla koulutukseen, harjoittelemiseen sekä operointiin ja toiminnan jälkeiseen arviointiin, olemme vahvistaneet osaamistamme ja valmiuttamme laajasti. Lisääntyvät resurssit ja uudet suorituskyvyt mahdollistavat tehokkaan kokonaisuuden ja hyvän pidäkkeen Suomen turvaksi myös tulevaisuudessa osana Natoa. Hyvä esimerkki tästä oli Vilnan huippukokouksen ilmasuojausoperaatio, johon Ilmavoimat osallistui ja Karjalan lennosto toimi siinä päävastuullisena. Anttila kiitti puheessaan myös edeltäjäänsä eversti Aki Puustista hänen panoksestaan Karjalan lennoston kehittämisessä. - Johtajakautesi on ollut monella tavalla poikkeava, koronapandemia, Nato-jäsenyys ja operointi osana liittoumaa, sekä valmiusvaatimukset liittyen Venäjän sotaan Ukrainassa ovat edellyttäneet erityisiä toimia. Kuitenkin koko lennoston "Can-do Spirit", joka myös sinussa vahvasti henkilöityy, antaa sinulle erinomaiset lähtökohdat uudessa tehtävässä, johon toivotan sinulle mitä parhainta menestystä.