MiG-21 huolto 6.5.2021

10.05.2021

Totesimme aiemmin tehdyssä tarkastuksessa Rissalassa säilytetyn MiG-129:n tarvitsevan suojaushuoltoa. Toimeksi laitoimme 6.5.2021. Yhdistimme samalle päivälle Ilmavoimien käytöstä poistaman kamerasäiliön "museoimisen" koneen alle, mikä tietenkin sopii tiedusteluversioon. 

Muutaman kiinni hapettuneen ruuvin vastustuksesta ja asennettavan säiliön melko isosta painosta huolimatta operaatio onnistui hyvin. Kiitos entisten MG-mekaanikkojen ammattitaidon. Työmenetelmät eivät varmaan aivan virallisia olleet mm nostolaitteen puuttumisien vuoksi, mutta jälleen kerran tuli hyvin esille MG:n kanssa työskennelleiden luovuus toimia vanhan Neuvostoliittolaisen tekniikan kanssa. 

Vaikka kone tuli idästä on tähän tiedusteluversioon laitettu paljon suomalaistakin insinööritaitoa ja taito sinänsä on ollut erilaisten tekniikoiden yhdistäminen. Esimerkkinä koneeseen nyt asennettu kamerasäiliö ja sen kiinnityspalkki ovat täysin suomalaista työtä ja tekniikkaa.

Samalla kone sai kriittisiin kohtiin suojaöljyä. Kokonaisuutena kone on erinomaisessa museokunnossa. Kiitos Rami, Repe, Ere ja Jorkki !