MPKL:n maanpuolustusjuhla 18.11.2018

18.11.2018

Maanpuolustuskiltojen valtakunnallinen maanpuolustusjuhla 18.11.2018 Jyväskylässä.

Juhla pidettiin Yliopiston juhlasalissa. Tilaisuuden järjestelyistä vastasi pääasiassa Ilmasotakoulun kilta. Ohjelma oli hyvin rakennettu. Tilaisuuden avasi Ilmavoimien soittokunta ja sitä jatkoi avaussanoilla kiltaliiton puheenjohtaja Juha Suonperä. Hän muistutti muun muassa Jyväskylän alueen olleen tärkeä sotatarvikkeiden tuotantoalue 40-luvun alussa ja kiitti kiltoja perinne työn tekemisestä.

Musiikkilukiolaisten esitys oli nuorekas tuulahdus ennen juhlapuheen pitäneen Ilmavoimien komentaja kenraali Sampo Eskelisen ajankohtaista katsausta. Eskelinen korosti puheessaan yhteistyön merkitystä. Nykymaailmassa olemme tottuneet erilaisten satelliittiperusteisten järjestelmien käyttäjiksi.  Meidän pitää pystyä säilyttämään toimintakyky, silloinkin kun ne toimintahäiriön tai häirinnän takia vioittuvat. Hän piti kiltojen toimintaa tärkeänä ja arvioi kiltojen toimivan yhdistävänä tekijänä monella tavalla maanpuolustuskentässä.

Historiallisen aikamatkan tarjosi kokosi nuorten varusmiesten lukemat kirjeet rintamalta sieltä jostakin, 70-luvun YK-palveluspaikalta Libanonista ja varusmiehen kirje kotiin tältä vuodelta. Tilaisuudessa kuultiin myös nuorten ajatuksia maanpuolustuksesta. Tärkein ajatus nuorilla tuntui olevan maanpuolustuksen liittäminen turvallisuuteen ja mahdollisuuteen olla vapaa.

Juhlassa Maanpuolustuskiltojen liitto palkitsi pitkäaikaisia kiltojen hyväksi toimineita henkilöitä. Palkinnot jakoi liittohallituksen puheenjohtaja Marko Patrakka. Tämän ylimmän kilta-ansiomitalin miekoin saivat Ilmavoimien killoista Heikki Lahtela ja Leena Tiainen.

Sotavahinkosäätiö jakaa myös huomionosoituksia ansiokkaasta perinnetyöstä. Viidestä palkitusta killasta yksi oli kiltamme jäsen Ari Jussila, joka näin sai myös valtakunnallisen huomionosoituksen tekemästään työstä Karjalan lennoston historian taltioimiseksi.

Tilaisuuden päätti Marko Patrakan kiitospuhe, jossa hän mainitsi ensivuoden juhlapaikan olevan Turku.


Arvokas tilaisuus, jossa oli paikalla paljon Ilmavoimien nykyisen komentajan lisäksi myös aiemmin Ilmavoimissa palvelleita henkilöitä, kuten kenraali Rauno Meriö.